Lähteen ja virran valinta hitsausprosessissa

Lähteen ja virran valinta hitsausprosessissa

Hitsausprosessi on erittäin tärkeä energianlähde, mutta elektrodit ja hitsauslangat ovat yhtä tärkeitä. Laadukkaat elektrodit ja langat mahdollistavat laadukkaan hitsauksen, se vaikuttaa työmme tehokkuuteen ja turvallisuuteen.

Elektrodihitsaus
Päällystetty elektrodihitsaus (MMA) on universaali menetelmä, jonka avulla voimme hitsata ohuita ja paksuja työkappaleita erilaisissa olosuhteissa. Voimme hitsata monenlaisia metalleja ja seoksia kaikissa tilanteissa. Käämeerattu elektrodi koostuu metallisydämestä, jota peittää erityinen vaippa, jonka paksuus voi vaihdella. Erotetaan ohuet, keskivahvat ja paksut päällystetyt elektrodit, joissa päällystetyn elektrodin paksuus on 20 %, 20-40 % tai yli 40 % ytimen halkaisijasta.

Rutiilipäällysteiset elektrodit (R) – suosituimmat elektrodit yleiskäyttöön. Ne ovat helppokäyttöisiä, suhteellisen tehokkaita ja mahdollistavat hitsauksen lähes kaikissa asennoissa paitsi pystysuorassa ylhäältä alaspäin tapahtuvassa hitsauksessa.

Emäksiset viivelangalla varustetut elektrodit (B) – hitsin erittäin hyvät mekaaniset ominaisuudet voidaan saavuttaa jopa alhaisissa lämpötiloissa sulan metallin suuren sitkeyden ansiosta. Niillä voidaan hitsata kaikissa asennoissa paitsi pystysuoraan ylhäältä alaspäin.

Selluloosakierukkaelektrodit (C) – mahdollistavat hitsauksen kentällä vaikeissa asennusolosuhteissa. Niitä voidaan hitsata kaikissa asennoissa, erityisesti pystysuoraan ylhäältä alas.

Happopäällystetyt elektrodit (A) – mahdollistavat hitsauksen sileille, tasaisille pinnoille, joilla on keskinkertaiset mekaaniset ominaisuudet. Voidaan hitsata ala-, sivu- ja ehdollisissa asennoissa.

Erikoiselektrodit – edellä mainittujen vaippatyyppien lisäksi on saatavana myös erikoisvaippoja: RA – rutiilihappovaippa, RB – rutiilialkalivaippa, RC – rutiiliselluloosavaippa, RR – rutiilipaksu vaippa.

Paton tarjoaa kaarihitsauselektrodit: uuden sukupolven yleiskäyttöiset “ELITE”, hiiliterästen ja seostamattomien terästen hitsaukseen ANO 4, ANO 21, ANO 36, ANO 36, UONI 13/55, korkeaseosteisten terästen hitsaukseen CL 11, OZL – 8.

Paton “ELITE” -elektrodit ovat Patonin ja Paton Ukraine IES DZU IES:n ja Paton IES:n johtavien asiantuntijoiden yhdessä kehittämiä. Ne ovat parhaiden maailman standardien mukaisia ja soveltuvat hitsaukseen kaikissa tilanteissa sekä aloittelijoille että ammattilaisille. Normaaleissa varastointiolosuhteissa niitä ei tarvitse lämmittää ennen hitsausta. “ELITE”-elektrodit on suunniteltu tavallisten ja vaativien teräsrakenteiden käsikaarihitsaukseen, ja niiden hiilipitoisuus on enintään 0,25 %. Hitsaussuihkuelektrodeilla on vähäinen myrkyllisyys, mikä mahdollistaa hitsaamisen ahtaissa tiloissa ilman erityisiä ilmanvaihtolaitteita.

Elektrodien käyttö hitsaukseen on “eliitti” Paton.
ANO 4 -elektrodit, jotka on suunniteltu 3-20 mm:n metallien kulma-, pusku- ja poraushitsaukseen. Soveltuu tavallisten ja suurempien vähähiilisten teräsrakenteiden hitsaukseen. Kiertymättömien LVI-liitosten hitsaukseen. Ø3 ja Ø4 mm:n elektrodit soveltuvat hitsaukseen kaikissa avaruusasennoissa paitsi ylhäältä alaspäin; Ø5 ja Ø6 mm:n elektrodit soveltuvat hitsaukseen alhaalta ylöspäin vaaka-, pysty- ja pystytasoissa.

ANO 21 -elektrodeja voidaan käyttää täyte-, pusku- ja päällekkäishitsaukseen sekä metalliporausten hitsaukseen 3-20 mm:n. Ne soveltuvat tavallisten ja suurempien teräsrakenteiden hitsaukseen, joiden hiilipitoisuus on vähähiilinen 0,25 %:iin asti. Pyörimättömät, matalapaineiset, vesi- ja kaasuputkien liitosten hitsaukseen. Ø3 ja Ø4 mm:n elektrodit, soveltuvat hitsaukseen kaikissa tila-asennoissa. Ø5 ja Ø6 mm:n elektrodit, soveltuvat hitsaukseen alhaalla, vaakasuorassa, pystysuorassa ja pystysuorassa ylöspäin.

ANO 36 -elektrodeilla voidaan hitsata hyvin pienillä virroilla – ihanteellinen kotikäyttöön. Ne on suunniteltu tavanomaisten vähähiilisten teräsrakenteiden hitsaukseen. Ne on suunniteltu pyörimättömien, matalapaineisten vesi- ja kaasuputkien liitosten hitsaamiseen. Ne soveltuvat rakohitsauksiin, tyssähitsauksiin ja 2-15 mm:n metallireikiin. Elektrodit soveltuvat hitsaukseen kaikissa avaruusasennoissa.

UONI 13/55 -elektrodeja käytetään metallien liittämiseen, kun hitsaussaumalta vaaditaan korkeampia sitkeys- ja lujuusominaisuuksia ankarissa sääolosuhteissa. Ne soveltuvat erityisesti vastuullisten rakenteiden hitsaamiseen dynaamisen kuormituksen alaisena jopa -40 C:n pakkasessa. Ne soveltuvat 3-30 mm:n paksuisten metallien hitsaukseen. Elektrodit on suunniteltu hiiliterästen ja seostamattomien terästen hitsaukseen esimerkiksi laivanrakennusteollisuudessa. Niitä voidaan käyttää valuvaikeuksien poistamiseen. Elektrodit soveltuvat hitsaukseen kaikissa avaruusasennoissa paitsi ylhäältä alaspäin.

CL 11 -elektrodit on suunniteltu korroosionkestävien krominikkeliterästuotteiden hitsaukseen, jotka toimivat vaikeissa olosuhteissa jopa 400 °C:n lämpötiloissa, joissa metallihitsauksen on täytettävä tiukat rakeidenvälisen korroosioneston vaatimukset. Elektrodit voidaan hitsata kaikissa avaruusasennoissa paitsi ylhäältä alaspäin.

OZL – 8 -elektrodit, kromi-nikkeliterästuotteiden hitsaukseen korroosionkestävissä ja ankarissa olosuhteissa, joissa metallihitsausten on täytettävä tiukat rakeidenvälisen korroosioneston vaatimukset. Elektrodit soveltuvat hitsaukseen kaikissa avaruusasennoissa paitsi ylhäältä alaspäin.

Markkinoilla on monia MIG/MAG-hitsauslankaa valmistavia yrityksiä. Hitsauslangan valinta MIG/MAG-hitsauskoneisiin riippuu materiaalin paksuudesta ja hitsausasennosta, ja suosituimpia ovat halkaisijaltaan 0,6 mm; 0,8 mm; 1,0 mm; 1,2 mm; 1,6 mm; 2,0 mm langat. Jos hitsataan paksumpia elementtejä, langan halkaisijan on oltava suurempi, pienemmillä halkaisijoilla saadaan suurempi tiheys ja sulamissyvyys.